Само по Bulgaria ON AIR: Срути се 40 метра бетон в тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус"

Ремонтът ще се забави с още 4 месеца

10.01.2022 | 18:00 Редактор: Елеонора Танева

40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" през декември. Това е причината тунелът да не бъде пуснат в експлоатация в края на 2021 година, научи Bulgaria ON AIR от свои източници. Така движението по едно от най-натоварените трасета в страната ще остане затруднено още 4 месеца. 

В началото на декември са рухнали десетки метри от тавана на затворената заради ремонт лява тръба на тунел "Ечемишка". Информацията остава в тунела. Месец по-късно екип на Bulgaria ON AIR влезе в тръбата. Вижда се, че проблемът е в продължение на десетки метри. Това си личи от останалия бетон и желязо по стените, а на земята има тонове арматура.

Вече няколко месеца цялото движение по "Хемус" в района се извършва двупосочно само през завършената тръба на тунел "Ечемишка" в посока Варна. 

Задръстванията са километрични. Ремонтът на лявата тръба започна на 27 май, а крайният срок е септември 2021 г., става ясно от сайта на държавното дружество "Автомагистрали". През октомври от АПИ заявяват пред "Капитал", че крайният срок е удължен до края на 2021 г. Заради Ковид пандемията и забавени доставки. 

Към днешна дата в тунела освен облицовка липсват и канавки, осветление и асфалт. А от МРРБ заявиха пред Bulgaria ON AIR, че на 2 декември между 19:30 и 20 ч. 40 метра от положения бетон, заедно с хидроизолацията и армировъчната стомана са се свлекли. 

Свлеченият участък представлява защитна облицовка, трети пласт на новоположената хидроизолация. Това не е конструктивен елемент, не компрометира тунела и няма да забави изпълнението на дейностите в него. А заради свличането срокът отново е удължен - този път до 29 април 2022 г. Към момента се очаква от "Автомагистрали" ЕАД да завършат проекта в посочения срок. 

Според инж. Владимир Жиянски подобни инциденти не са изолиран случай по време на строителни работи. 

"Основният проблем беше с геологията. Технологията им е добра, дясната тръба се направи, има някои дребни неща, но всичко е идеално", коментира  строителният инженер Владимир Жиянски.

За Bulgaria ON AIR участници в изграждането на тунела през 70-те години на миналия век заявиха, че в тръбите към София е положена хидроизолация и там течовете са малко вероятни. А до ремонтите се стигна, след като през 2017 година в същата тръба лампа се откъсна и уби жена.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и оператора Мартин Ангелов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
51 rate up comment rate down comment 1
Дани
преди 2 години
Нормалните Държави строят тунели под морета и окени.. Ние не можем 2 км. Ще продължава емиграцията все по-вече. Сигнализирай за неуместен коментар
2
48 rate up comment rate down comment 1
Интернал
преди 2 години
Еххх тая геология. В другите държави добре, че не е като нашата ....Иначе щяха и те да берат ядове. Нашите хубаво го правят, ама то си пада. Сигнализирай за неуместен коментар
1
35 rate up comment rate down comment 50
Електра
преди 2 години
Оная дърта *** Комитката, не трябва ли да е в затвора заради това... Сигнализирай за неуместен коментар