Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива всеки ден?

Коментар на психолозите Христо Монов и Младен Владимиров

07.01.2022 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова

Ще допуснем ли да ни убие агресията, която ни залива?

"Ние живеехме в един свят, който беше така построен, че богатството беше разпределено по начин, по който много хора се чувстваха излишни. Една огромна част от човечеството изведнъж, когато дойде Ковид-19, се затвори. Беше лишена от възможността да задоволява и най-елементарните си потребности. Този вирус изостри ситуацията. Винаги, когато се случи критична ситуация, изпъкват най-същностните черти на един човек", каза психологът Христо Монов в студиото на "Денят ON AIR".

Така се оказа, че много голяма част от човечеството има недобре структурирана личност.

"Има семейства в България, които цяла година спестяват, за да идат на почивка в Гърция. И сега, когато и тази възможност им е отнета, те започват  да трупат в себе си желание за друг тип изява", допълни Монов.

Колегата му Младен Владимиров сподели, че има нужда от реформа за грижата за психичното ни здраве.

"Последната случка, която стана в "Лагера", показа нещо, което в психологията се нарича "Синдром на лошия самарянин" - всички ние, натоварени да се грижим за подрастващите, мълчаливо си затваряме очите. Виждаме "Макс и Мориц", които около нас извършват бели, но понеже не са в нашия двор - ние си казваме: "Аз не бия моята жена, нищо, че някой бие своята в друг апартамент", подчерта психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сме станали толерантни към насилието.

"Това показва безсилието на държавата. Ние имахме три избора тази година и никой не успя да говори за домашното насилие. Никой не реши в предизборната си кампания да говори за правата на жените. Ние ще си представяме, че те все още ще седят край печката и ще изпълняват ролята на домакиня. Те са майки и съпруги. Никой не говори, че трябва да се промени законодателството. Всички трябва да се погрижим за това да няма престъпления, основани на пола", категоричен е Младен Владимиров.

По думите на Монов домашно насилие в някои страни е нараснало в пъти.

"Ние се оказахме неспособни за оня свят, в който живеехме - много контакти, динамика, кариера, пари. Има нужда от промяна в законодателството. И не с ожесточаване на наказанията, а със създаване на такива условия, в които тези, които са жертва, да имат къде да потърсят подкрепа. В последните 2 години имам 8 случая на мъже, които са жертва на домашно насилие", подчерта Монов.

Владимиров добави, че всеки в това общество е равен и има право на бъде защитен.

"Нека да си говорим и за ранните ромски бракове - нещо, за което широко си затваряме очите. Момичето, което на 14 години, отпада от учебната система, за да се омъжи. И след това ѝ се спира професионалното развитие. Не си говорим за това, повечето жени са в икономическа зависимост от съпрузите си. Те не им дават да работят", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК