Омбудсманът поиска държавна помощ за битовите клиенти на природен газ 

Ковачева предлага да бъдат отпуснати средства със задна дата от 1 юли 2021 г.

07.01.2022 | 14:45 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът поиска държавна помощ за битовите клиенти на природен газ 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в която предлага битовите клиенти на природен газ да получат държавна финансова помощ със задна дата заради безпрецедентното поскъпване от половин година насам на синьото гориво и неколкократното повишение на сметките на домакинствата.

"В контекста на заявеното  от Министерството на енергетиката намерение за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ, предлагам компенсациите за тях да бъдат отпуснати от държавата със задна дата от 1 юли 2021 г. или поне от началото на отоплителния сезон – октомври 2021 г., до 31 март 2022 г.", пише проф. Ковачева.

Поводът за новата препоръка в продължение на тази от 17 декември м.г. е, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват множество жалби и сигнали от потребители на природен газ за битови нужди с настояването държавата да осигури равнопоставеност между битовите клиенти на различните видове енергия.

"В сила е мораториум върху цените на електрическа и топлинна енергия, но за природния газ до момента няма яснота въпреки достигнатите непоносими цени за много домакинства, и то за сравнително топли месеци през зимния период", подчертава омбудсманът.

Ковачева настоява тази несправедливост да бъде час по-скоро поправена.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК