В НС ще се влиза само със "зелен сертификат", депутатите плащат сами за тестовете

Ако бъдат гласувани и в пленарната зала, правилата трябва да влязат в сила от 24 януари

06.01.2022 | 17:43 Редактор: Жаклина Иванова

Депутатите ще влизат със "зелен сертификат" в сградата на парламента. Това ще се случи, ако самите те подкрепят предложението, прието на извънредно заседание на правната комисия.

Втори ден правната комисия се опитва да разгледа идеята за достъп до парламента със "зелен сертификат". За по-малко от 24 часа единият проект на решение е оттеглен, а мястото му е заето от друг. Голяма част от членовете на комисията не бяха доволни от свиканото извънредно заседание.

"Колегите от ДБ са оттеглили своя проект. Получаваме друг. Той пристига до колегите ни снощи", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Не мога да се съглася с мнението Ви, че един проект на решение бил кратичък и това предопределяло неговата спешност", изтъкна депутатът от "Възраждане" Петър Петров.

"Затова сме тук  - да обсъдим това решение", посочи депутатът от ИТН Ива Митева.

"За нас е важно решението да бъде разгледано. Не считам, че се нарушават конституционни права", уточни депутатът от ДБ Атанас Славов.

Въпреки отпора на няколко партии, точката все пак влезе за разглеждане. В текстовете е записано, че за да влязат в парламента, депутатите трябва да са ваксинирани, преболедували или да предоставят отрицателен тест.

Народните представители ще заплащат сами своите тестове. Пробите на нещатните сътрудници и служителите на администрацията и на медиите ще се заплащат от бюджета на парламента. Ако бъдат приети, правилата ще влязат в сила от 24 януари.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК