Доц. Драганов: 60 млн. лв. за туризма е изненадващо навременна инжекция

Новият министър и екипът му правят всичко възможно да стабилизират сектора, заяви той

04.01.2022 | 21:47 Редактор: Ваня Кузманова

С нова програма Българската банка за развитие отпуска 60 милиона лева в подкрепа на туризма. Средствата ще се дават под формата на кредити. Финансовата помощ е насочена към малките и средни предприятия в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

"Мярката е изненадващо навременна. Това са големите инжекции за туризма, които идват в най-подходящия момент. Ако това сработи като механизъм, те ще бъдат подплатени с още средства", заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на "Денят ON AIR".

Според него туризмът ще излезе от ситуацията, защото имаше силен летен сезон, а курортите по коледните и новогодишните празници са били пълни. 

"Високите цени на тока и газта не се отразяват пряко на цените на туризма. Независимо от скока на цените, ние увеличихме само с 11-17% цените", посочи доц. Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.  

По думите му е добро решение за засиления контрол върху мерките, защото така хората се чувстват по-сигурни. 

"Новият министър и екипът му работиха във всички празнични дни, за да могат фирмите да си получат парите. Екипът прави всичко възможно икономически да стабилизира сектора", допълни гостът в студиото.  

На въпроса за задължителната ваксинация в туризма, той отговори по следния начин: Туризмът е този, който трябва да даде пример и да запази персонала си здрав. Процентът на ваксинираните е 65%, а на тези със "зелен сертификат" - 100%.

Доц. Драганов заключи, че стратегията за увеличението на туризма е, че трябва да привлекат повече туристи и да се увеличи заплата на работещите в сектора. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК