ББР дава кредити на хотелиери, кризата обаче е и за кадри

Има гратисен период за връщане на заема

04.01.2022 | 19:16 Редактор: Елеонора Танева

60 млн. лв. под формата на кредити отпуска Българската банка за развитие на фирми, засегнати от Ковид кризата. Помощта е за секторите хотелиерство и ресторантьорство.

Чавдар Иванов е собственик на семеен хотел в Русе. След всяка Ковид вълна все по-трудно успява да стабилизира бизнеса си. Сериозен удар му нанася и енергийната криза.

"Гледаме колкото е възможно да задържаме цените. Но е хубаво да се знае, че цените трябва да бъдат вдигнати", обясни Чавдар Иванов.

Бизнесменът сподели, че все по-трудно намира нови кадри.

"Няма хора, които искат да работят и то основно сервитьори, камериери, бармани, обслужващ персонал, пиколота. За ръководните кадри е отделен въпросът", добави бизнесменът.

За да оцелеят, често фирмите трябва да теглят кредити. Голяма част от банките обаче отказват да финансират предприятия, изпаднали в затруднение. Именно затова ББР отпуска специална програма с бюджет от 60 милиона лева.

"Това ще даде възможност за подобряване на ликвидността на представителите на туристическия сектор. Така те ще са по-конкурентоспособни и ще работят по-спокойно", заяви министърът на туризма Христо Проданов.

"Най-важното послание за нас, това е новата ББР, тя е пред вас, тя е открита и можете да разчитате на нея", добави министърът на иновациите е растежа Даниел Лорер.

Фирмите с персонал до 50 души могат да се възползват от финансиране в размер до 500 хиляди лева, а по-големите, с персонал до 249 души, с до 750 хиляди лева.

"Ние финансираме оборотен капитал за заплащане на материални запаси, за заплати, за режийни разноски", обясни изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

Кандидатстващите могат да се възползват и от гратисен период, който за хотелиерите е 18 месеца, а за ресторантьорите 12.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК