Проф. Витанов за Омикрон: Ситуацията бързо ще се промени след Ивановден

При висока степан на ваксинация смъртността силно спада, подчерта математикът

04.01.2022 | 12:57 Редактор: Тодор Петров
Проф. Витанов за Омикрон: Ситуацията бързо ще се промени след Ивановден

Омикрон не можа да ни развали празниците, но това бе и прогнозата. Част от екипа ми е още в отпуска, а сме пуснали компютрите да посъберат статистиката за света покрай новогодишните празници. Базовото репродуктивно число днес е 1.08. Над 1 е, което означава, че се очаква обхватът на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава. Ивановден наближава, репродуктивното число се очаква да расте и да доближи 1.3. Оттам си знаете - две седмици, всеки ден над 1.3 и следва гръм.

Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов в профила си във Facebook, правейки пореден анализ на пандемичната обстановка.

По думите му София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят, а този цвят се очаква да се увеличава по картата. Пловдив все още бил добре, но това нямало да е задълго.

Дифузното разпространение има в 7 области на страната, а в 21 още не е налично. Това също бързо ще се промени след Ивановден, убеден е проф. Витанов.

По негови сметки смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 6- средна на ден. Очакванията са дори за има лек спад пред следващата седмица.

"Не се очаква натоварване на интензивните отделения, каквото беше при предишните вълни. Може да има обаче много случаи за неинтензивно лечение и ако се допусне личните лекари и персоналът в болниците да се изпоразболеят, няма да има кой да се грижи за болните и тогава ще трябва да се мисли и за ограничителни мерки. До 20 януари не се очаква налагането на локдаун", пише още проф. Витанов.

"При висока степан на ваксинация смъртността силно спада. Някои хора са толкова прости, че дори не могат да осъзнаят колко са прости. Мислят се за много умни. Първата стъпка да излезеш от блатото на простотията е да си кажеш: Леле, колко съм прост. Казах си го това преди 28 години. И оттогава светът за мен не е същият.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК