Банско се пръска по шевовете за НГ, по-малко резервации в заведенията в София

Нова година в ресторант - само със "зелен сертификат"

31.12.2021 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Мнозина ще посрещнат новата 2022 година на ресторант. Въпреки Ковид ограниченията и "зеления сертификат" хиляди предпочитат да отидат именно заведение за празника. Столичен ресторант ще посрещне около 150 души.

"Ние работим с напълно ваксиниран персонал, спазваме всички противоепидемични мерки. Всички носим маски - сервитьори, в кухнята, на бара", сподели мениджърът Стоян Косаков.

Кувертите в София се продават по-трудно от предходни години. 

"Хората са доста резервирани откъм Нова година и ресторантите. Имаме може би 50% спад в резервациите с предни новогодишните вечери", подчерта мениджърът.

А в Банско отчитат ръст на резервациите.

"Новогодишните празници са на същите нива като преди пандемията. Всички хотели и ресторанти са пълни в нашия регион. Доволни сме, че българинът се върна, доволни сме и от това, че има чужди туристи", заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Туристите от Израел, Гърция и Англия ще празнуват с български гозби. 

"Подготвили сме традиционните за нашия регион печени агънца, прасенца, чеверме, новогодишни пуйки, баници с късмети. Всичко, което народът е създал като традиция, ще предоставим на нашите скъпи гости в Банско", добави Бистрин.

В Русе също се подготвят за празника. По-високите цени на продуктите, тока и газта няма да повлияят на сметката на празнуващите.

"Цените не са увеличени, защото ми е по-добре да има 20 човека, отколкото 10, или 0. Аз мисля, че хората се съобразяват и с цените. Тъкмо направихме есенно-зимните менюта и цените се вдигнаха, сега трябва ли да ги променяме пак?", обясни  управителят на ресторант Сашо Александров.

И тук е организирана специална програма за празнуващите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК