Стресът от зарята може да отключи епилепсия при животните

Стара Загора, Пловдив и Велико Търново вече се отказаха от фойерверките на Нова година

30.12.2021 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Все повече общини отменят празничните фойерверки в новогодишната нощ. Такава заявка направиха в Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, за да осигурят спокойствие на животните. 

"Знаете, че при хората могат да се отключат по-тежки заболявания от стрес. При животните също е така, стресови състояния могат да отключат епилепсия например", заяви Надежда Мечева от "Четири лапи".

Под наслов "Красивото за тях е ужасяващо за тях" фондацията призова да се сложи край на зарята в празничната нощ. Според проучвания 12% от кучетата по света страдат от шума от фойерверките. Не всички обаче подкрепят инициативата.

"Като цяло е прекрасно за децата да виждат зарята в града. И аз ѝ се радвам, на мен ми харесва, но сега ще я забранят", сподели Вардан.

Недоволни са и продавачите на пиротехника, които се надяват забраната да е временна. Фойерверките се продават свободно на пазара и са разрешени за внос, а цялостната им забрана е невъзможна, казват от бранша.

"Това е част от веселбата на хората. Те създават прекрасно удоволствие. Няма как да няма шум. Стресират се някои хора и животни, но все пак положителните емоции са много повече от негативните. Да не забравяме, че първото и най-главно нещо на фойерверките е да гоним злите сили, духовете, затова ги гърмим", отбеляза пиротехникът Светозар.

Има обаче и общини, които не се отказват от традиционната заря. Властите в Русе са решили тя да остане. И да подарят на гражданите безплатен новогодишен транспорт. 

Със заря или без, надеждите на всички са Новата година да им донесе повече положителни емоции. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК