Осма година община Павликени радва приемни семейства с подаръци за празниците

Все повече хора приемат в домовете си деца от институциите

29.12.2021 | 19:22 Редактор: Ваня Кузманова

От община Павликени за поредна година зарадваха приемните семейства с подаръци за празниците. Все повече хора приемат в домовете си деца от институциите през последните години. Към момента приемните семейства в общината са 35 като броят им е най-голям във Великотърновска област.

Пенка Георгиева е приемен родител за първи път. Преди 4 години част от семейството ѝ става Адриана.

"В началото беше малко трудничко, но с течение на времето, с повечко търпение, свикнахме си една с друга! Тя е отличничка, активистка - танцови, театрални трупи, всичко каквото се е задало, тя е там.", разказа приемният родител Пенка Георгиева.  

"Всеки ден осъзнавам колко много съм пораснала и колко тя ми е помогнала да порасна. И колко се променя човек в зависимост от средата, в която живее", каза Адриана Андреева. 

Мариана и Митьо Костови са пенсионери, имат двама синове и трима внуци. Въпреки голямото си семейство, за четвърти път са приемни родители. Сега на 10-годишната Еленка и 12-годишния Раджу.   

"Януари месец спешно ме извикаха от закрилата и казаха, че има за спешно настаняване две деца, и оттогава вече седем години сме заедно", разказа приемният родител Марияна Костова. 

Раджу обича да играе футбол и е факир на компютри, а Еленка обича да чете книги и да рисува.

"Да покажем, че от ромски произход нали, можем да изкараме добри деца, това беше целта ни – да постигнем успех с тях", допълни Митьо Костов. 

В Павликенско в момента приемните семейства са 35, в тях се отглеждат 41 деца. За 8 година за коледните и новогодишните празници местната управа и бизнесът зарадваха приемните деца с подаръци. 

Вижте повече в репортажа на коресподента ни

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК