Отново опашки за ваксина пред "Пирогов", Омикрон прави петата вълна доста по-различна

Светът тръгва с голяма надежда към 2022 г.

29.12.2021 | 17:44 Редактор: Здравко Черкезов

Опашки от чакащи за ваксинация и в първия работен ден след коледните празници. Имунизации срещу коронавирус се извършваха в пунктове в столицата и още 15 области. А експертите прогнозират доста различна пета вълна заради Омикрон.

За пореден ден пред имунизационния пункт на болница "Пирогов" се образува опашка от хора. По-голяма част от тях бяха дошли за трета доза ваксина 

"Вярвам в медицината, в докторите, в науката. Да се пазим, да пазим нашите родители, възрастните хора. Ако сме внимателни, следваме рестрикциите и се ваксинираме, ще сме окей", смята Александър Маринов.

"Аз реших да се ваксинирам, понеже не уча тука и искат ваксина, и много боледувам – затова. Това е новото нормално, за съжаление, но не ме е страх. Аз вече го преболедувах, а и съм ваксинирана", сподели Виолета Николова, която е студент в Америка.

В "Пирогов" се поставят ваксини и на деца от 5 до 11 години след предварително запазване на час.

По думите на вирусолога проф. Радостина Александрова Европа навлиза в нов етап от разпространението на Ковид-19, но все пак светът тръгва с голяма надежда към 2022 г.

"Това, което каза и генералният секретар на СЗО – че разполагаме с всички инструменти, за да можем да сложим край на тази пандемия през следващата година", посочи тя.

Тя е категорична, че трябва да бъдем подготвени за нова вълна, която се очакв да бъде по-различна от предишните.

"Много бързото разпространение на вируса – Омикрон може да разболее много хора по едно и също време. Винаги ще има някаква част, която ще има нужда от болнично лечение. Трябва да защитим децата във всички случаи", подчертя вирусологът.

Според проф. Александрова през последната година заради Ковид пандемията хората повишили доверието си към науката.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК