Експерти прогнозират: Няма как да се избегне увеличението на природния газ

Цената за мегават час може да скочи с близо 20 на сто

29.12.2021 | 18:10 Редактор: Ваня Кузманова

От 1 януари природният газ може да се увеличи с повече от 14%. На заседанието на енергийния регулатор общественият доставчик поиска по-голямо увеличение. Какви ще са последствията от поредния енергиен удар? 

В първите дни на новата година ни очаква ново поскъпване на природния газ. Предвижда се скокът да бъде повече от предварително обявените 14%. 

"Както петролът и петролните продукти, така и цените на европейските газови пазари вървят нагоре. С голяма вероятност увеличението ще бъде повече от прогнозираното", посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. 

Цената за мегават час може до скочи с близо 20 на сто. Първоначално увеличението бе заложено с 14% или 117 лева за мегаватчас. От "Булгаргаз" обосноваха покачването с цените на европейските пазари и петролните продукти. 

"Би следвало да очакваме немалко повишение на цената на природния газ от първи януари по причини, които са изцяло извън страната", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Според енергийния експерт Васил Начев увеличението на синьото гориво няма как да бъде избегнато. 

"Спор няма че е пореден удар, но такава е конюнкурата на пазара. Няма как да се предотврати това", категоричен е енергийният експерт Васил Начев.  

Освен бизнеса като голям консуматор на природен газ, поскъпването ще се отрази и на топлоелектрическите централи. При тях проблемът е и че те няма как да отговорят на ценовия удар заради наложения мораториум от НС. 

"Без съмнение топлоелектрическите централи, които ползват газ за отопление на местното население в градовете, които ще усетят това увеличение. Би трябвало да се разработи механизъм, който да бъде компенсирано това увеличение и за тецовете, които ползват природен газ. Изобщо бизнеса като цяло. Несправедливо е газа да не се компенсира", допълни енергийният експерт. 

Окончателно на 1 януари КЕВР ще се произнесе дали ще уважи искането на "Булгаргаз" за по-драстично увеличение. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК