Прокуратурата праща призовка на Рашков заради разследването за "Хемус"

Наблюдава се и за данъчно престъпление

29.12.2021 | 11:42 Редактор: Теодора Патронова

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит в Софийската градска прокуратура по делото ''Хемус'' за изпирането на 53 милиона лева. Това обявиха от прокуратурата. Разследването по случая е белязано от високо напрежение между МВР и прокуратурата. 

Призовката на вътрешния министър идва точно седмица след последния разпит на единствения обвиняем по делото "Хемус" – Борислав Колев. 

"Обвиняемият дава частични обяснения за мястото, на което са оставени парите. Пред разследващите е оказал съмнения за ГДБОП. Едва сега даде обстойни обяснения, като даде данни за търговски дружества, места и лица", коментира говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. 

Такава информация от ГДБОП обаче не е получена, твърдят от прокуратурата. Макар и по техните думи тя да е достояние на вътрешния министър.

"На 23 декември Бойко Рашков е казал: За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно наблюдавам интересът на някои хора и да заминат я за Дубай, я за другаде. От казаното следва, че вътрешният министър разполага с информация за крайните получатели, макар такава информация да не е била докладвана от ГДБОП", поясни още Петрова.

Така Бойко Рашков се превръща в свидетел по делото.

Преди седмица Борислав Колев пожела да съдейства като даде информация по делото пред главния прокурор и вътрешния министър. В замяна спортният съдия поиска разследването срещу него да бъде прекратено. 

Петрова обясни, че освен за пране на пари, Прокуратурата наблюдава и за данъчно престъпление. Тя добави, че вероятно това е предикатното престъпление.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК