Рай за книжните любители: Браншът отчита 24% ръст в продажбите

2021 г. ще остане като годината на подем на книжния пазар у нас

28.12.2021 | 15:53 Редактор: Теодора Патронова

След въвеждането на по-ниско ДДС върху книгите, от бранша отчитат 24% ръст в продажбите. Наблюдава се и спад в цените. 

Да купуваш и да четеш книги са две съвсем различни хобита за Магдалена и Ева. Всяка от тях е добавила към личната си библиотека около 70 нови книги през 2021 година.

2021 година ще остане като годината на подем на книжния пазар у нас – продажбите нарастват, а средната им цена намалява.

От Асоциация "Българска книга" отдават това на по-ниската ставка на данък добавена стойност от 9% за книгите, която беше въведена през юли 2020 като мярка за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия. 

"За период от година и половина, като ръста от юли 2020 до октомври 2021 година е около 24%, са се вдигнали продажбите на книги. Средствата, които получават хората, които са дали за книги се повиши с 11%, което е изглежда малко, но е значително на фона на всичко, което се случва", обясни председателят на Асоциация "Българска книга" Деси Атанасова.

По-високите продажби обаче не могат да компенсират спада от 40% в тиражите в предишните две години. Въпреки поскъпването на картона и хартията през годината, издателите успяват да запазят сравнително ниски цени на книгите в сравнение с тези в други европейски страни. 

Стремежът на издателите е през 2022 година да не се стигне до значителен ръст в цените на книжния пазар. А страстните любители на четенето като Ева и Магдалена се надяват, че ще могат да притежават още желани заглавия. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК