Бащи протестират в Деня на бащата, искат равнопоставеност с майките

От "Споделено родителство" настояват за законови промени, с които да се гарантират права след развод

26.12.2021 | 13:44 Редактор: Здравко Черкезов

В Деня на бащата мъже протестираха срещу остарялата нормативна уредба при раздяла на родители. 

Иван е баща с наложен от съда режим за срещи с детето му. Споразумението за споделено родителство по настояване на майката е било отменено. 

"Съдът ми отне детето. То започна да страда, месеци се възмущаваше и плачеше", каза Иван Киров.

Затова настояват за законови промени, които да гарантират равните права на родителите след развод. Психологът Сияна Петрова и бившият ѝ съпруг са пример за това. 

"Изпълнителната власт подклажда този конфликт и това е изключтелно вредно за децата. Ако се направи така, че по всички тези дела да се присъжда споделено родителство, тези конфликти ще се минимизират, а може би и ще изчезнат", смята Петрова.

А дъщерята на Сияна се радва на разбирателство между родителите си. 

"Ние като цяло се чувстваме много добре, единственото лошо нещо е, че сме разделени по празници", сподели Михаела Василева. 

Според потърпевшите бащи подобно решение ще пощади и психиката на децата. Нужен и по-засилен контрол на съдебните решения:

"Имаме пакет от мерки за промяна на самото законодателство, което е остаряло. Настояваме за равноправие между мъжете и жените", заяви Антоний. 

А с въвеждането на споделено родителство ще се намали и рискът от отчуждаване на детето или предрешаване на делото за правата.

"По този начин се отрича правото на родителя да обича детето си, а може случаят да не е такъв. Ние сме любящи бащи, защото сме отделени от тях", категоричен бе Константин Кисимов. 

Протестиращите родители са готови на диалог с парламентарните групи в 47-ото НС. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК