Годината ON AIR: Олимпиецът от Самоков, който ремонтира улиците в града

Не мога, такова ми е сърцето, така съм възпитан, разказва дядо Любо

24.12.2021 | 19:23 Редактор: Ваня Кузманова

В края на годината в Новините ON AIR ви припомняме вдъхновяващите истории, които разказахме през изминалите месеци. Една от тях е за пенсиониран олимпиец от Самоков, който ремонтира улиците в града със собствени средства. За дупките по пътищата и кръпките в държавата – разказват Христиана Стефанова и Иван Ставрев.

Светът го познава като олимпиеца Любомир Тосков. Самоков - като дядо Любо, който пълни дупките по улиците вместо общината. Защото тя не го прави. Това е една събота през 2018 година. И така вече трета година. До тази събота, когато дядо Любо запълва 9-та кръпка по самоковските улици. 

Преди да тръгне по улиците с кофичка – дядо Любо покорява снежните писти. Печели медали от национални, европейски и световни първенства по ски бягане. И така с кофичка цимент, камъчета и голямо сърце – дядо Любо кърпи и небрежността, и безотговорността на институциите. 

"Всяко нещо лошо ме дразни. Не мога, такова ми е сърцето. Така съм възпитан", разказва дядо Любо. 

Обидно му е да говори и за политика. И в нея зеят дупки, по-трудни за запълване. 

В Самоков обаче бай Любо говори с всички. Дядо Любо има деца, внуци, а от скоро и правнук. Никой от тях обаче не следва примера му. Напротив: вкъщи се води спор трябва ли 76-годишният шампион да оправя дупките по българските пътища. 

И така докато дупките не свършат – работата на дядо Любо ще продължи. Без медали и без претенции. Тръгваме спокойни по пътищата на дядо Любо, с надеждата, че ако има повече като него, кръпките в държавата ще са по-малко. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК