Подготовката за Бъдни вечер, семейството с вяра и смирение се събира край трапезата

Баба Лина приготвя масата със своите внуци и правнуци

24.12.2021 | 17:57 Редактор: Ваня Кузманова

Бъдни вечер е време за семейството. А то със смирение и вяра се събира край трапезата. Подготовката ѝ е важен и символичен момент. 

Научила всичко от майка си, запазила традицията през годините баба Лина сега подготвя масата за Бъдни вечер в присъствието на своите внуци и правнуци. 

"То не се забравя. Не се забравя с годините. Все гледаш да е като мама. Чесънче да има, питката, колачетата. Сега гледаме да бъде всичко направено. Наше си е", разказа баба Лина. 

Подготовката за вечерта преди Рождество Христово започва още от сутринта. А научили за обичаите сега внуците на баба Лина продължават традицията. 

"Най-възрастният в началото минава и прекажда цялата къща. Нарича за здраве, злите духове да изчезнат. Първото парче при иконата на Богородица" разказва Розалина 

Символиката се крие зад всяко едно нещо на трапезата. 

С топлина в сърцето и с молитва всички сядат на масата. На няколко километра от село Долни Лозен в разложкото село Горно Драглище също пазят традицията жива. С годините хората добавят обаче по нещо и от себе си. 

"Сега нещо се научихме масата да я трупаме, трупаме, едно време не е било така – сега малко позабравихме вече обичая – навремето задължително требвало да е нечетен брой, но девет бройки да са били, защото жената толкова е носила девет месеца носи рожбата си", посочи Дешка Кротева.  

А когато ястията са готови, домакинът на къщата запалвал голям пън, наричан бъдник, който да гори през цялата нощ. Вярва се, че колкото по-дълго тлее този бъдник, толкова по-богата ще е реколтата. Масата също не се вдига до сутринта. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК