Калфин: Изцяло нов пенсионен модел ще взриви системата

"Намаляването на ДДС е популизъм",заяви той

23.12.2021 | 21:37 Редактор: Искра Ангелова

Според кабинета няма да има пенсионер, който да получава по-малко пари от 1 януари от взиманите досега. А Асен Василев заяви, че до юни трябва да има нов модел за пенсионно осигуряване, устойчив във времето.

"Това с пенсионния модел не го разбирам. Чух от министъра на финансите, че го пишело в коалиционното споразумение. Проблемът на пенсиите е, че човек работи 40 години, осигурява се и би трябвало тези очаквания, които има през тези 40 години, след това да се случат", каза бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни,че сегашният пенсионен модел е от 2000 година.

"Най-вероятно има много дефекти, няколко пъти е поправян, включително и аз имам участие през 2014 година, но не съм си помислял и за минута този да се занули и да се направи изцяло нов, защото това означава да се взриви цялата пенсионна система. Ако трябва да се прави мащабна промяна -  трябва да се убедят хората, трябва да се убедят социалните партньори, синдикати", допълни Калфин в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че за 6 месеца няма как да се направи изцяло нов модел.

"Добавките трябва да са насочени към хора, които са с по-ниски пенсии. Не е нормално да даваш 50-60 лв. на този, който взима 300 и на този, който взима 1 300 лв. Пенсионното осигуряване е откъс от доход сега, за да може да го взимаш после, когато не работиш. Пенсионните осигуровки не са данък към държавата, а те са спестяване, което ти имаш право да ползваш, зависи колко си спестявал, колко дълго си го правил", коментира бившият вицепремиер.

Попитан дали може със заповед мобилните оператори да спрат да вдигат цените на услугите си, той отговори: "Според г-жа Нинова може. Трябва да има заповед да спре растежа на цените на хляба, мляко, продуктите от първа необходимост. Не си представям как Министерството на икономиката със заповед определя цени на нерегулиран пазар."

Калфин подчерта, че инфлацията не зависи от правителството.

"Това, което може да направи правителството, е в условия на инфлация да търси възможност да се осигури минимално качество на живот. А намаляването на ДДС е популизъм. Ако едно възрастно семейство реши да прекара Нова Година в хотел ще плати по-ниско ДДС, ако отиде в кварталния магазин да си купи храна. И туристическите услуги растат, въпреки намаленото ДДС. И сигурно хотелиерите имат основание за това, защото разходите им са по-високи", добави той.

Той се надява, че правителството ще започне да разрешава по-дългосрочни проблеми.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК