Окончателно: Добавката от 60 лв. към пенсиите остава до юни 2022 г.

За целта правителството е събрало 1,2 млрд. лв.

23.12.2021 | 17:50 Редактор: Здравко Черкезов

Окончателно пенсионерите ще получават по 60 лв. към своята пенсия. Единодушно за идеята гласуваха депутатите от всички парламентарни групи. Помощ е предвидена и за бизнеса заради енергийната криза. Финансовата подкрепа на държавата е благодарение на преизпълнените данъчни приходи.

От  преизпълнението на приходите в хазната правителството е събрало 1,2 млрд. лв. От тези пари предвидените средства за пенсионерите са в размер на 750 млн. лв. – така добавката от 60 лв. към пенсията на възрастните е осигурена до месец юни 2022 г.

"Ние предлагаме тези приходи да бъдат разпределени с това решение на да бъдат подпомогнати предприятията и пенсионерите в този труден момент", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

От ДПС подкрепиха предложението, но обявиха, че тази идея пенсионната реформа се прави с промени в бюджета за ДОО.

"На практика МС, излизайки от онова старо разбиране, че от джипката се взима решение, решаваме "Ама в рамките на това което е позволено", коментира Хасан Адемов от ДПС.

"Народното събрание дава за първи път съгласие от 10-12 години бюджетните излишъци да се използват така, както реши Народното събрание", изтъкна народният представител от "БСП за България" Румен Гечев.

Помощта за пенсионерите да бъде за бъде двойно по-дълъг период поискаха от ГЕРБ 

"Какво мислите да правите, когато добавката изтече през месец юни. Да стане до края на годината", предложи бившият социален министър Деница Сачева.

С парите от бюджетния излишък е предвидено да се помогне и на бизнеса за справяне с енергийната криза. Там средствата са в размер на 450 млн. лв.  И тук от ГЕРБ поискаха по-добър  механизъм за помощ. 

"Механизмът тепърва ще се обсъжда", обяви Любомир Каримански от "Има такъв народ".

А финансовият министър обяви, че идеята на правителството е бюджета за следващата година да бъде внесен до края на януари. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК