Мобилните оператори искат по-високи цени заради инфлацията и по-скъпия ток

Първите жалби в КЗП са вече факт

23.12.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Държавата забрани увеличаването на цените на услугите на телекомите. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и и министър на икономиката Корнелия Нинова. След вълна от негативни реакции от потребители - Комисията за защита на потребителите започна проверка. Дружествата обясняват, че залагат увеличение на база Индекса на потребителските цени за 2020 и 2021 година.

С повече от 5% по-високи такси за мобилни услуги и интернет след Нова година залагат трите национални телекома у нас. Причините обясняват с инфлацията, по-скъпия ток и оборудване през 2020 и 2021 година.

"Това намерение е нелоялна търговска практика. И днес издаваме заповед, с която я забраняваме. Тя е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат 2 пъти цената, защото искат да го направят за 2020 и за 2021 година. В закона се казва, че това нещо може да се прави един път годишно", заяви Нинова.

Според бранша обаче увеличението е закъсняло и тенденцията за ръст в цените няма да спре. 

"Ако не се вдигнат цените на услугите - телекомите ще излязат на загуба, ще има малки фирми, които ще фалират", каза управителят на местен телеком Свилен Максимов.

А първите жалби в КЗП са вече факт.

"Изискахме становище на тези оператори, те са получени и анализирани. Диалог може да има стига да се дава сметка за това, което е по закон", коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Очаквано - потребителите реагираха остро на увеличенията. А според заложената в договорите с клиентите индексация - операторите имат право на подобна промяна, но ако не се съобразят със забраната, ще има последствия.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК