Омбудсманът с писмо до мобилните оператори: Не вдигайте цените

Как нарастващата инфлация, основно от цените на суровините на енергията, влияе на цените ви, пита Ковачева

22.12.2021 | 14:33 Редактор: Искра Ангелова
Омбудсманът с писмо до мобилните оператори: Не вдигайте цените

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до главните изпълнителни директори на трите мобилни оператора - Александър Димитров на "А1 България" ЕАД, Джейсън Кинг на "Теленор България" ЕАД и Атанас Добрев на БТК ЕАД, в което апелира да не променят цените на телекомуникационните услуги в ситуацията на извънредна епидемична обстановка, защото това ще се отрази сериозно върху джоба на гражданите. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

"На фона на предприетите от Народното събрание и правителството мерки за овладяване на екстремното повишаване на цените на горивата, за да не изпитат българските домакинства във време на струпване на кризи ценови шок, дойде новината за увеличението на цените на мобилните оператори. Това за омбудсмана е необяснимо, обезпокоително и несправедливо", категорична е Диана Ковачева.

Повод за написване на писмото ѝ бе новината, публикувана на интернет страниците на два от телекомите, че от февруари догодина цените на месечните абонаментни планове ще бъдат индексирани със средногодишния индекс на потребителските цени за 2020 г. и 2021 г., публикуван от Националния статистически институт. 

Омбудсманът недоумява как така решението за индексацията се взима по едно и също време заради нарастващата инфлация и ще се прилага не за една, а за две години. 

"Позовавайки се на предвидените клаузи в договорите и общите условия за индексиране на цените, разяснявате последиците от предсрочно прекратяване на договор, а именно -  начисляване на неустойки. Въпросът, който възниква от изложеното, е по какъв начин нарастващата инфлация, основно от цените на суровините на енергията, влияе на цените на телекомуникационните услуги", пита проф. Ковачева.

Тя поставя акцент върху факта, че по времето на пандемията онлайн работата и онлайн обучението са немислими без услугите на мобилните оператори, както и че телекомуникационният сектор е един от печелившите у нас, доказва го и приходът от пренос на данни, който за първи път надхвърля този от гласови услуги.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК