Какво време ни очаква на празниците, ще има ли изненади?

Предупреждават за хлъзгава пътна настилка

22.12.2021 | 19:52 Редактор: Ваня Кузманова

Какво ще бъде времето по време на празниците и да очакваме ли изненади?

На връх Бъдни вечер и Коледа очакваме топло време без снежна покривка. 

Последните прогнози за Балканите са, валежните зони да минат северно от нас и при нас чувствително да се затопли. Така че и на Бъдни вечер и по коледните празници температурите в населените места чувствително ще се повишат. 

За всички, пътуващи, климатологът предупреждава за хлъзгава пътна настилка. А, хората, които ще се връщат от коледните празници с пътуване, трябва да имат предвид че пътните настилки ще бъдат хлъзгави и влажни, като в населените места ще вали дъжд, а по планините дъждът ще преминава в сняг. 

А феновете на зимните спортове и любители на планинския туризъм трябва да бъдат особено внимателни, тъй като в планините ситуацията е усложнена. Съществува лавинна опасност заради бурният вятър. 

"Ниски температури от порядъка на минус 15 градуса, бурен вятър, снежна покривка повече от метър нова, представете си навяванията, които предизвика вятъра, ситуацията е много усложнена в планината. Силни западни ветрове ще духат над 2200м височина ще бъдат около 15- 16 м/сек, това са силни ветрове и те ще пречат на приятното прекарване на всички любители на белите спортове по високите писти", заяви директорът на планинската служба Емил Нешев. 

А в навечерието на Нова година очакваме отново застудяване и сняг в Южните и източните райони на страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК