Радев към младите герои от Рояк: Написахте истинска история за човечност

Те споделиха пред президента, че имат нова мечта – се развиват в сферата на противопожарна отбрана

21.12.2021 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

Отличия за четиримата герои, спасили десетки при пожара в дома за възрастни хора в село Рояк в края на миналия месец. Президентът и министърът на образованието наградиха момчетата за храбрата им постъпка.

Вечерта на 22 ноември в дома за възрастни хора в село Рояк избухва пожар. Огънят отнема живота на 9 души. 4 смели младежи предотвратяват по-голяма трагедия, като успяват да изведат повече от 40 души от горящата сграда. 

"Видях пламъците отгоре, аз живея по-нагоре, видях и слязох", спомня си Октай Шабан.

"Видяхме пожарната и тръгнахме след нея, за да видим какво става и видяхме училището – гори. И помогнахме, с каквото можем. Хора изкарахме – кои с носилки, кои с чаршафи. Беше... трагедия", разказа Фуркан Фикретов.
 
Учениците Октай Шабан, Фуркан Фикретов, Мерт Гюргелиев и Селим Селимов бяха наградени за смелата си постъпка от президента Румен Радев и министъра на образованието акад. Николай Денков. 

"Всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност, благодаря ви и на добър час", пожела Радев.

"За мен като кмет на общината е чест да имаме такива съграждани те ни дават светъл пример и надежда, че България ще пребъде и ще я има", каза кметът на Дългопол Георги Георгиев.

Момчетата герои имат нова мечта – споделиха на президента, че са искат да помагат на хората и да се развиват в сферата на противопожарна отбрана и полицията.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК