Политически чадър върху тента? Кафене на пъпа на София ощетило Общината с 900 000 лв.

От години собствениците на обекта не са плащали наем

21.12.2021 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Оказва се, че от години собствениците на заведение пред Народния театър не са плащали наем на Общината за пространството. Преди няколко дни бяха взети мерки за премахването на заведението, което е срещу входа на Народния театър от близо десетилетие. Амин идва от Мароко и не харесва гледката.

"Мисля че пред такава красива сграда като тази никой не се нуждае от нещо такова. Ако има нещо, то трябва най- малкото да не изглежда така", каза Амин. 

Михаил живее в София. Той също не одобрява гледката пред една от най-емблематичните сгради на София.

"Има места за заведения наоколо, имаме "Витошка", има други улици, не виждам тук да има заведение в момента", коментира Михаил Алексов.

Оказва се, че общината е загубила 900 000 лв., заради това, че не събира наема за използваното пространство. А площта, на която са масите, е дори двойно по-голяма от разрешената. Общинският съветник и участник в организацията "Спаси София" Борис Бонев обясни пропуските.

"Имало е политически чадър върху тентата. Трите институции, които би трябвало да контролират подобен тип процеси, а именно направление "Архитектура и градоустройство", районният кмет и Столичният инспекторат очевидно са си затваряли очите, щом някой на толкова централно място - градската градина, си е позволявал да направи толкова груби нарушения на общинските наредби и да завзема общинска площ", каза Бонев.

Районният кмет Трайчо Трайков написа в социалните мрежи, че вече са предприети мерки за премахването на обекта. Но и заяви, че от "Спаси София" си правят PR по тема, тъй като вече има решение. 

"Има издадена заповед за премахване от главния архитект на Столичната община. Тя е връчена и в момента тече срок за обжалване пред НАГ до 27 декември. Поради обстоятелството, че договорът е сключен директно между СО и изпълнителят (а не с район Средец), сме изпратили цялата документация и до Дирекция "Общински приходи", отдел "Ревизии и събиране на вземания" към СО", пише в позицията на Трайков.

"Няма никакво значение кой отваря очите на институциите, има значение кой носи отговорност по закон, да реши тези казуси. Това е районният кмет, направление "Градоустройство" и Столичният инспекторат", отговори Бонев.

Според него подобен тип обекти в столицата са десетки. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Това не е само там,но си плащат на точните хора в ИНСПЕКТОРАТА! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 7
На Иван другият коле
преди 2 години
Ах какви *** ***(платени с руски парици) сте вие,България он Ер!! 7500 ли е наема за това място??Ми то и в НЮ ЙОРК няма такива наеми!Много пропаднахте напоследък!Руските пари в портфолиото ви започнаха да личат от сто километра!!Задайте въпрос,защо бяха платени 40 000 000(40 милиона) на бившата банка на СИВ в Москва поне.Там ви е близо!А ние тук ще продължим да събираме капачки за болните деца! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Иван Колегата
преди 2 години
Дали някога ще има наказани по случая или ще се открие,, вратичка,, за бягство от всякаква отговорност? Пожелавам на всички будни граждани, които имат подобна информация, да я споделят за да се спре поредния шмекерлък! Сигнализирай за неуместен коментар