Милен Велчев: Някои ВЕИ-та ще продължат да трупат свръхпечалби

Инфлацията все пак ще е временна

21.12.2021 | 17:40 Редактор: Таня Харизанова

Ще успее ли да се задържи новата коалиция? Какви са прогнозите. Коментар в предаването "Опорни хора" на бившия финансов министър Милен Велчев.

"Следващите 5 месеца до май, вероятно наистина ще са по-трудни от последващите и тук не говорим само за енергийните цени, за по-високата инфлация, която се очаква сигурно още поне 6 месеца да е с нас и аз вярвам, че инфлацията все пак ще е временна и някъде през следващата година ще започне да намалява, но първите месеци ще са по-трудни предвид това, че навлизаме в зимен период или вече сме навлезли".

По темата за цените на ток, парно, вода, както и за наложения мораториум, Милен Велчев заяви:

"Това е една грешна стъпка, която се надявам да не доведе до много фатални последици. Със сигурност за някой играч в индустрията, тези последствия ще бъдат доста неприятни, говоря тук и за ЕРП-тата и за някои от производителите".

Според експерта, "някои производители ще продължат да трупат свърхпечалби, тук нямам предвид само класическия пример АЕЦ "Козлодуй", но и някои ВЕИ-та".

Според Милен Велчев, "това е голяма грешка, беше от чист популизъм, желание да се харесаш на избирателите и то сигурно не на всички, защото надявам се, че има значима част от избирателите, които сами разбират колко непазарна и грешна стъпка е тази, която всъщност не е предприета от никоя страна в Европейския съюз".

"Франция, Испания, Гърция, Румъния са въвели или частични квоти, доста малки по размер за домакинствата - частични квоти от евтина енергия, където разликата се финансира от държавата, или са раздали на социално слабите енергийни помощи под формата на ваучери или нещо друго. Страните, които са предприели такива подобни мерки, как в никоя от тях няма точно такъв мораториум за увеличаване на цените", уточнява финансистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК