Скъсаната дига на река Чая преля чашата - започват проверки в "Напоителни системи"

Как и за какво са похарчени над 100 млн. лв.?

20.12.2021 | 17:52 Редактор: Жаклина Иванова

Цялостна вътрешна проверка започва в държавното дружество "Напоителни системи". Ще се проверява как са похарчени над 100 млн. лв. за ремонти на диги и други защитни съоръжения в цялата страна. Това обяви при посещението си в Садово новият земеделски министър Иван Иванов.

Той обеща помощ на местните фермери след наводненията и заяви, че подпомогнати ще бъдат другите пострадали региони в страната.

Повод за проверката е скъсаната дига на река Чая край Садово. Вече парите за ремонт вече няма да бъдат давани на държавното дружество, а на областните управители.

"След вътрешната проверка документите ще бъдат изпратени както в нашата прокуратура, така и в европейската", посочи земеделският министър.

Оказа се, че дигата на реката няма акт 16, което на практика я прави незаконна. Заради преливането на реката десетки декари със селскостопанска продукция останаха под вода. 

"Проблемът е не само дигата, но и това, че коритото на реката е обрасло", каза кметът на Катуница  Красимир Юруков.

"Удължихме бедственото положение", подчерта кметът на община Садово Димитър Здравков.

Новият земеделски министър се срещна с пострадалите производители, за да обсъдят възможните компенсации за залетите ниви.

"Основната ни задача е да разберем какви са щетите и дали са предприети всички необходими действия за обезщетяване на производителите, чиято продукция е била унищожена", посочи министърът на земеделието.

Иванов обеща подпомагане както на хората, така  на областните управители от засегнатите области, включително Благоевград и Смолян, където бедствието скъса водопроводи и събори мостове. Ще се търси вариант и за почистване на река Марица край Пловдив.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК