Петата Ковид вълна е съвсем близо, експерти призовават за спешни мерки и имунизация

В понеделник идват първите дози ваксини за деца

18.12.2021 | 13:42 Редактор: Жаклина Иванова

Здравният министър свиква в понеделник среща с експерти и лични лекари заради ниската степен на ваксинация в страната. Пета вълна с Омикрон е неизбежна след празниците, казват учените. Затова трябва да се вземат навременни мерки, смята проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

"Към февруари е неизбежна петата вълна, защото това е един много вирулентен вариант. Въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, че тя да не може да поеме новите случаи", посочи тя.

Всички ваксинирани с две дози, от която и да е ваксина, трябва да си поставят и трета бустерна заради Омикрон, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев.

"Обаче е доказано, че една доза РНК-ова ваксина прави така, че имунитетът на човек с 2 AstraZeneca става толкова силен, колкото е почти силен срещу Делта варианта. Същото е и ако си ваксиниран с две дози РНК ваксина. 1/3 бустерна доза прави така, че защитните сили на трите ваксини са почти равни срещу Омикрон, както са равни на защитата срещу Делта варианта", подчерта проф. Кантарджиев.

Ваксинираните с Janssen е препоръчително да сложат и една доза РНК-ова ваксина.

"Едно е винаги по-малко от две - даже и в медицината. Единичната доза много по-малко защитава от Делта варианта, а още по-малка е защитата срещу Омикрон", каза още специалистът.

Омикрон протича по-леко и смъртните случаи са по-малко, но се разпространява по-бързо

"И при по-висок титър на антитела може да се постави ваксина. Още повече за хора с алергии. Има много хора с алергии, които се притесняват от това и не си поставят ваксина. Няма за какво да се тревожат", уточни Петрова.

В понеделник идват първите дози ваксини за деца, които ще бъдат поставяни на няколко места в страната, но не от личните лекари

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
ваксини
преди 2 години
Имунизация с какво? Ваксини за алфа-варианта, които са неефективни за Делта, и още по-неефективни за Омикрон! Просто, защото такива ваксини има за продан! Тези "съвети" съвсем обезверяват хората, защото разбират, че ги лъжат.... Сигнализирай за неуместен коментар