Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте се преди епидемичното разпространение на Омикрон

При децата нежеланите ефекти от ваксините са по-малко, заяви той

18.12.2021 | 20:20 Редактор: Ваня Кузманова

Кога да очакваме варианта Омикрон в България?

"Не можем да го определим с точност, но относно света - на 1 декември дойде Омикрон в Холандия и до 14 декември 20% от циркулиращите щамове са Омикрон. Не така обаче и много по-зле е във Великобритания, където пак на 1 декември идва Омикрон, но до 14 декември 80% от циркулиращите варианти са Омикрон", заяви консултантът на Столичната община по ваксиниране проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Опорни хора"

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести е категоричен, че това показва две неща: доста по-заразен e и двете дози от AstraZeneca не предпазват. 

"За съжаление за Омикрон, който преминава по-леко, но лесно се заразяват хората от него", каза проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR

"Хората трябва с трезва мисъл да предприемат да се ваксинират или реваксинират, преди да имаме епидемично разпространение на Омикрон в нашата страна", допълни още той 

По думите му хората много добре трябва да преценят дали да ваксинират децата и трябва да знаят, че при тях има много по-добър имунен отговор, отколкото при големите. 

Проф. Кантарджиев отбеляза, че при децата нежалните ефекти са по-малко, отколкото при възрастните. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК