Край на опашките пред гишетата в "Пътна полиция" и повече онлайн услуги

Министърът на електронното управление ще предприеме стъпки за улесняване на хората

14.12.2021 | 18:51 Редактор: Теодора Патронова

Вече са ясни първите стъпки за намаляване на опашките в администрацията и улесняване на хората, които ще предприеме новият министър на електронно управление Божидар Божанов.

В първото си телевизионно интервю пред Bulgaria ON AIR, след встъпването му в длъжност, Божанов обясни, че най-вероятно ще отпаднат сините талони към шофьорските книжки, а голяма част от процедурата около регистрацията на автомобилите ще става онлайн.

Край на опашките пред гишетата в "Пътна полиция" - това е една от стъпките, които предвижда новият министър на електронното управление. 

"Ще може да се запазва час онлайн за канал, като всичко останало може да бъде свършено онлайн. Да платим такси, включително екотаксите, обработка на документите и просто отиваме с час на канал и минаваме", обясни Божанов.

Идеята за по-бърза регистрация и по-малко нерви шофьорите все още приемат с недоверие. Други приветстват идеята - като Ангел от Русе.

"Трябва да стане електронна система, както е в "белия" свят. Това трябва да стане, защото тази бюрокрация просто е нетърпима. Не е нормално да отидеш да си регистрираш колата и да чакаш половин ден", каза шофьорът Ангел Ангелов.

Друга идея е премахването на хартиения син или златен талон към шофьорските книжки, а информацията за контролните точки да се пази в регистър.

"Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратки срокове. Другото интересно е, че върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрациите", заяви министърът.

Шофьорите също смятат, че синият талон е напълно излишен.

В срок от 6 месеца трябва да се разработи и електронна платформа, с която всеки гражданин ще има достъп до онлайн услугите на министерството от телефона или лаптопа си.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК