Проф. Витанов: Проблемите с Омикрон в България ще дойдат след Нова година

Математикът обърна внимание, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно

10.12.2021 | 16:05 Редактор: Теодора Патронова
Проф. Витанов: Проблемите с Омикрон в България ще дойдат след Нова година

"Никулден мина. Омикронът го няма. Знаете прогнозата ми - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина", заяви проф. Николай Витанов в публикация в профила си във Facebook.

Математикът обърна внимание, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. По думите му посоката на движение е надолу към 90 000.

"Бройката все още е много висока и здравната система продължава да е в състояние на техническо и кадрово претоварване. Справя се обаче", коментира проф. Витанов.

"Дотук при тази върна са починали 24.6% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Ама делта вариантът бил по-малко смъртоносен от английския", предупреди той.

Той прогнозира, че при това темпо на развитие очакваният брой на смъртните случаи към Нова година ще е над 50 ден, ако съответният ден не е празничен. 

"Паднахме под 2000 нови случая на ден. Това е много добре. Гасим дифузното разпространение. А то като угасне, не е лесно да пламне пак. Тоест и да пламне пак, ще е догодина. Иначе казано - още един индикатор за спокойни празници. Благоприятният вариант е устойчив. Дръжте така още една седмица. После сядате на трапезата покрай празниците, хапвате, пийвате и казвате на Омикрончо: Късно е чадо да ми развалиш рахата. Ще си изкарам празниците, пък после ще се разправям с тебе", каза още математикът.

Проф. Витанов отново припомни, че тотален локдаун до края на годината - няма да има. Математикът призова хората да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК