МОН проверява сигнал за плагиатство в дисертацията на министър Везиева

От 180 страници труд, 171 били преписани от други автори и източници

10.12.2021 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева
МОН проверява сигнал за плагиатство в дисертацията на министър Везиева

За първи път Комисията по академична етика към Министерството на образованието проверява действащ министър. В МОН е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Това е потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. От МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите на севлиевския учител по химия Венелин Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителят на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница "Канев" и Военната академия Марин Георгиев. 

До работите на докторантите се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в МОН. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

От 180 страници дисертация на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България", 171 от тях са преписани от други автори и източници, се твърди в сигнала.

Даниела Везиева е заявила пред БНР, че няма притеснения по отношение на нейния процес на докторантура. Тя е коментирала преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК