Комитова каза кога ще е готова АМ "Хемус" и дали ще остане министър

Регионалният министър увери, че ВиК дружествата няма да фалират въпреки "многото заварени проблеми"

08.12.2021 | 20:50 Редактор: Здравко Черкезов

Моите страхове за раздадените пари "ин хаус" се сбъдват. Преди се страхувах от естественото състояние "фалит", но не и от сакове с пари. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова в предаването "Денят ON AIR".

"За "Хемус" 10-15 фирми са получавали десетки милиони по процедурата "ин хаус", тоест без обществени поръчки. Общата сума е около 1 млрд. лв. и много се надявам случаят със саковете да касае една от тези фирми, а другите пари да се съхраняват и харчат по предназначение", каза министър Комитова.

По думите ѝ "Хемус" е започнат в първите 51 км, като участъците 1, 2 и 3 се строят, но при лотове 6, 7, 8 и 9 са спорни парите – не е имало спешна необходимост още през 2019 и 2020 г. да се раздадат.

"Първите 51 км на "Хемус" ще бъдат завършени през 2024 г. – по договори, които е сключила партия ГЕРБ. Следващите отсечки - 4, 5, 6, са в ускорени отчуждителни процедури, за които служебното правителство положи много усилия, за да може следващата година да се открие фронт за строителство", посочи регионалният министър пред Bulgaria ON AIR.

Най-тежко е обаче състоянието на отсечки 7, 8 и 9, стана ясно от думите ѝ.

"Едно трасе, което е било проучено от ГЕРБ, сега се оказа, че е проблемно от гледна точка на геоложката структура на подземните почви, че преминава през защитена територия и също така е в близост до специален обект, при което се налага това трасе да бъде променяно и отново да бъде проучвано", обясни министър Комитова.

Според нея не трябва да се говори общо за качеството на пътното строителство у нас.

"Има участъци, които са много качествено построени, имаме и някои с по-лошо качество. Това се вижда на първата година и за съжаление, имаме лоша практика да строим пътища, без да ги обезпечаваме с гаранционни срокове. Най-пресният пример е Чирпан - Стара Загора. 40 км обновихме от "Тракия", 207 млн. лв. струва общо като строеж, а няма гаранция. Това е сериозен проблем, който ние се борим да го преодолеем", категорична бе министър Комитова. 

Регионалният министър засегна и темата с протестите срещу нея и МРРБ, като по думите ѝ стачкуващите фирми са правили ново строителство, маскирано като "текущ ремонт".

"Разликата е, че парите при текущия ремонт са 2,6 пъти повече, отколкото за ново строителство", изтъкна тя.

Министър Комитова коментира и качеството на пътя на магистрала "Струма". От думите ѝ стана ясно, че "Струма" всъщност не е магистрала и няма акт 16. 

"И да имаше, надали катастрофата щеше да бъде избегната – става дума и за пожар", каза тя във връзка с трагедията край Боснек, при която загинаха 45 пътници на автобус.

Регионалният министър увери, че ВиК дружествата няма да фалират въпреки "многото заварени проблеми", като за целта служебното правителство е трябвало да създаде през "Български ВиК Холдинг" отделно дружество, което да купува ток за всички останали ВиК дружества.

"Нямам предложения от новата власт и се подготвям за сериозна почивка", завърши министър Комитова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК