Отново пълни с деца класни стаи, министър Денков каза колко теста са нужни на седмица

Децата със "зелени сертификати" няма да се подлагат на тестове

06.12.2021 | 13:59 Редактор: Здравко Черкезов

След месеци онлайн обучение от днес всички ученици се връщат обратно в класните стаи. Това става след тестване с щадящи тестове за Ковид-19 или "зелен сертификат". Министърът на образованието акад. Николай Денков се надява това да е последният "първи учебен ден" за тази година. 

Денят в 107 ОУ "Хан Крум" в София започна малко след 7 сутринта, когато учителите получиха по списък тестовете за своите ученици. 

"Изключително се радвам, че най-после ще работим нормално в училищна среда! Не, нямам притеснения, знам какво трябва да направя, не мисля, че ще има проблем с тестването", сподели учителят по биология Мариела Зайкова.

Не след дълго училищният двор се изпълни с деца, след повече от месец на дистанционно обучение. Процесът отне около 15 минути на клас. 

Децата със "зелени сертификати" няма да се подлагат на тестове, а учениците без такъв - ще се изследват веднъж седмично. В тестването се включиха и родители доброволци. 

"Децата сами се справиха, само да им изредиш последователността. После се прави протокол, изхвърля се боклукът и това е всичко", обобщи майката на ученик от 6 клас Радослава Янева.

Основните опасения на служебния министър на образованието акад. Николай Денков продължават да бъдат свързани с липсата на достатъчно тестове. 

"За тази седмица има, ще докарат още 350 хиляди и в склада има 80 600 теста. За да работи цялата система са необходими около 445 хиляди теста на седмица", посочи акад. Денков.

"Този път се надявам това да е последният първи учебен ден за тази година. Учениците, които отсъстваха днес, ще бъдат тествани в първия ден, в който се върнат в училище", заяви просветният министър.

Продължава да важи правилото, според което, ако по-малко от половината ученици в класа не желаят да се тестват, паралелката остава в онлайн обучение.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК