В деня на доброволеца - как да окажем първа помощ на пострадал при падане?

За повечето, които участват, това е кауза, която изисква много смелост и добродетели

05.12.2021 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова

В Международния ден на доброволеца - демонстрация за оказване на първа помощ на пострадал при падане. В нея участва доброволният отряд към Съюза на българските спасители в Благоевград.

"Лесно се поставя, може да се постави и на седнал човек, защото тези, които са за катерене, се нахлузват по определен начин и са доста по-сложни", каза председателят на Съюза на българските спасители Благоевград Владимир Филков.

Десетки са акциите, в които доброволците са участвали, и всяка от тях е запомняща се.

"Последните три месеца имаме четири полски пожара, един горски, едно издирване на безследно изчезнал в Кюстендил и селата край Невестино. Най – запомнящата акция е тази, която свърши добре. Всички са преминали обучение – в моя случаи аз съм парамедик, четвърта степен – това е най- високата степен при парамедиците", допълни Филков.

За Явор Хаджиев, който е регионален координатор на Съюза на българските спасители - Благоевград, да бъдеш доброволен спасител е кауза, за която се изисква много смелост и добродетели.

"Много отдавна съм доброволец, имам желание да помагам на хората, затова съм се включил в този отряд. Просто трябва повече тренировки, за да може да бъде овладяна работата с всяка една техника", коментира той.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК