Младежката организация на БЧК празнува юбилей, кои са най-тежките им случаи?

По случай празника беше валидирана и пощенска марка

16.10.2021 | 14:30 Редактор: Теодора Патронова

Българският младежки червен кръст отбелязва един век от създаването си. Всеки ден организацията подпомага младежи и деца чрез обучения на хуманитарни ценности, подготовка за реакция при бедствия и кризи. 

Лора от години е доброволец към БЧК. Най-яркият ѝ спомен са тежките наводнения в Бургас от преди седем години. Споделя, че когато помага на другите, се чувства значима.

"Беше много докосващо, защото виждаш хората, които цял живот са градили своите къщи, своите домове, в рамките на 24 часа всичко беше в кал. Те не можеха да познаят домовете си, чувстваха се много притеснени и в моментите, когато виждаха,че приближаваме към къщите им с униформите си започнаха да плачат не толкова от тъга,колкото от радост,че някой отива в момента при тях", спомни си тя. 

Стели Джамбазова става част от БЧК преди 8 години, а в момента вече е председател на Българския младежки червен кръст. Тя започва да учи право, но работата ѝ като доброволец я провокира да прекъсне и да запише психология, за да може бъде по-пълноценна като помага.

"Няма нищо по-смислено и нищо по-хубаво от това да даряваш, да умножаваш и разпространяваш доброто около себе си, защото да отделиш един час от времето си на ден или в седмицата не е кой знае какво. Смятам, че всеки може да отдели такова време, но за хората в нужда срещу нас това има огромно значение", сподели тя. 

По случай годишнината на БЧК беше валидирана и пощенска марка.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК