На какви условия трябва да отговарят родителите, за да получат данъчно облекчение?

Само за два дни през работодателите са подадени 10 000 декларации

04.12.2021 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Голям интерес към данъчните облекчения за родители. Само за два дни през работодателите са подадени 10 000 декларации. Но кой може да кандидатства?

Мюлфие се интересува от условията за данъчно облекчение и затова иска да се запознае с условията в офиса на НАП.

"Трябва човек от семейство да има доходи около 400 - 500лв. И идвам точно заради това -  за да попитам как са нещата, да разбера и сроковете,  но виждам, че вече има хора, които са взели вече и ще подават", коментира Милюфе Саморова.

"На един служител, който е назначен на 650 лв., което е минималната работна заплата, всеки месец му се удържа 56 лв. данък, общ доход за една година 650 лв. Ако има едно дете, е напълно възможно и ще си приспадне 450 лв., ако има две деца обаче няма да може да приспадне 900 лв., ще си приспадне точно толкова пари, колкото са му били удържани. За да възстанови един човек 900 лв. - трябва да бъде осигуряван на 1100 - 1200 лв.", подчерта счетоводителят Миглена Дочева.

За да получат сумата, родителите трябва да отговарят на определени изисквания.

"Много е важно лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение – невнесени данъци и осигуровки, неплатени глоби или задължения към публични институции", категоричен е старши инспекторът по приходите Николай Николаев.

Данъчната декларация може да бъде подадена от работодателя, или лично с подаване на годишната данъчна декларация в НАП. 

"Родителите могат да ползват облекчението за деца, както и облекчението за деца с увреждания и с подаване на своите годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за доходите на физическите лица за 2021 г., които се подават след 10 януари 2022 г. до 30 април 2022 г.", допълни Николаев.

Много хора бяха заинтересовани от увеличението и възможността да подадат декларация. Оказва се обаче, че има и работодатели, които отказват. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК