19 години във въздуха: Първият полет на "България еър" е до Лондон

От началото на пандемията компанията използва съвременни технологии за безопасна среда по време на полет

04.12.2021 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

На този ден преди 19 години ''България Еър'' изпълнява първия си полет. Всички пътници, които днес са на борда на самолети на националния превозвач, ще получат ваучери за 19% отстъпка за бъдещи пътувания. А който се включи във Facebook играта - има шанс да получи безплатни билети по свой избор.

Мария Стоянова е част от "България еър" от самото ѝ създаване. В момента е търговски директор на националния превозвач. Тя е свързана с авиацията не само професионално. Нейната баба Мария Маркова през 1938 година става първата българка, летяла у нас на безмоторен самолет.

"Тя е била много млада, на 17 години е била, когато се е записала на аероклуб тук в Божурище до София и е решила да има тази възможност да лети. Моят дядо също е част от авиацията, като той е бил летец – изпитател, така че моето семейство е авиационно семейство", сподели Мария Стоянова.

Първият полет на “България Еър” е на 4 декември 2002 година София - Лондон. 19 години по-късно националният превозвач вече изпълнява директни полети до 29 дестинации в Европа. Благодарение на десетките си партньори, компанията осигурява на пътниците си възможност да летят до цял свят. Всички пътници, които пътуват на борда през днешния ден, ще получат ваучери с 19% отстъпка за следващия си полет.

"За всички тези, които няма да могат да се качат точно на 4-и декември на нашите самолети, от следващата седмица ще могат в нашата Facebook страница да участват в игра, в която игра ще могат да спечелят два безплатни билета по избрана от тях дестинация", допълни Стоянова.

От началото на пандемията компанията използва съвременни технологии за безопасна среда по време на полет.

"Ние използваме най-иновативната техника, която беше произведена веднага след като започна пандемията за авиационния бизнес.Това са UV машини на Honeywell, с които машини обработват всички повърхности вътре в кабината на нашите самолети преди полет", подчерта тя.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК