fallback

От ГЕРБ искат мораториум върху тегленето на нов държавен дълг

Не бива бъдещите поколения да се натоварват със заеми, заяви Ананиев

03.12.2021 | 14:41 Автор: Теодора Патронова

Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг. Това заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента.

Той изложи и аргументите за това.

"На първо място заради състоянието на фискалния резерв. Към 30 ноември т.г. размерът му е около 12 млрд. лева, което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината. Най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари", коментира Ананиев.

"На второ място е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ винаги е теглила държавен дълг само тогава, когато е носела доходност за държавата и сме получавали приходи в бюджета. За разлика от нас, почти всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лева. Без никакви мотиви за какво се теглят и какви цели следва правителството за какво ще се използва този заем“, уточни той.

Ананиев изрази мнение, че с тези емисии е била натоварена ликвидността и на банковата система. Под думите му не бива и бъдещите поколения да се натоварват с тези нови заеми.

От ГЕРБ излязоха с позиция, че визията за тегленето на дълг трябва да е консервативен, съобщава БГНЕС

"Искаме да прекъснем изтичането на средства и да спрем прогнозата за дългова спирала, която дават експертите при ново емитиране на дълга и ще го направим като законодателна инициатива", добави Христо Гаджев от ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback