Финансисти: Служебното правителството използва момента да изтегли дълг при по-добри условия

Експертите доц. Емил Хърсев и Любомир Дацов коментираха финансовата ситуация в страната

16.11.2021 | 21:36 Редактор: Теодора Патронова

Служебният кабинет емитира нов дълг от половин милиард лева. Има ли изненада в тегленето? 

"В бюджета с актуализацията беше заложен един приходоизточник, който трябваше да се покрие от постъпление от аванса, който трябваше да получим за Плана за възстановяване от ЕС. Закъсняхме с подаването и утвърждаването. Този приход не постъпи. Най-малкото в момента той трябва да бъде запълнен. Очаквам до края на годината едно значително постъпление на собствени приходи на бюджета и завършването му със знак плюс", каза финансовият експерт доц. Емил Хърсев в "Денят ON AIR".

"Нищо, че Министерството на финансите прави прогнози за инфлация от порядъка на 4,5%, ясно е, че при тази обстановка, лихвите ще тръгнат нагоре. На някого му беше хрумнало, че могат да използват момента и да вземат дълг при относително по-добри условия. Все още не е ясно дали ще имаш и правителство, хубаво е да имаш едни пари на разположение, които при развитие на различни сценарии да може да употребиш. Това е основният момент. Те имат таван на дълга, който не са оползотворили, дори имат още малко гъвкавост, тоест могат да вземат още малко", обясни финансовият експерт Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Хърсев заяви, че очакванията за ниските лихви се оказаха илюзия, защото се забелязва, че за първи път от много години доходността на българския държавен дълг се качи. 

"След три-четири месеца, ако трябва да се тегли дълг, той ще бъде по-скъп. Те се опитаха да бягат пред вятъра, за да направят някакви добри условия. Освен това има много неясноти за следващата година какво ще се случва. Повечето от тях са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като не е много сигурно дали ще дойдат аванси. Аз не бих се обзаложил, че ще дойдат", каза още Дацов. 

По думите на доц. Хърсев, по първоначалната програма би трябвало тази година да дойдат аванси, а от следващата година да се изпълняват. 

"Какъв е смисълът да залагаш някакви пари, да говориш едни големи приказки, когато не може да изпълниш 20-30%? Тази година е много специален провал в областта на бюджетирането, по-специално капиталовото бюджетиране. Дълбоко съм възмутен от това, което се случва", подчерта Дацов. 

Той отбеляза, че светът е в едно глобално преструктуриране, има незадоволено търсене, относително ниско предлагане и това е причината да има дългосрочна инфлация. 

Доц. Хърсев коментира, че твърде много неща се преплитат, а не се изпълнява това, което се заявява като цели.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК