Финансист: Почти сигурно ще се наложи повишаване на данъците в България

"Депутатите прекроиха пенсионната система по начин, по който тя е неустойчива", смята Юлиан Войнов

13.09.2021 | 23:02 Редактор: Здравко Черкезов
Финансист: Почти сигурно ще се наложи повишаване на данъците в България

Почти е сигурно, че  ще се наложи повишаване на данъците в България в близко бъдеще. Увеличението на зависимостта на пенсионната система от директни средства от държавния бюджет може да доведе до подобни промени в данъчната политика. Това заяви Юлиан Войнов, финансист и преподавател в Стопанска академия "Димитър А. Ценов", Свищов, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"На дневен ред за следващото правителство излиза промяната на философията на пенсионната система – дали тя може да продължи по този начин. За разлика от развитите държави, вторият и трети стълб на пенсионното осигуряване почти не действат в България и техният принос е малък", каза Войнов, като причина за това са ниските доходи и осигурителни нива.

Остават проблемите в бюджета на НОИ, той като системата не може да набере нужните ѝ средства само от осигурителните средства на работещите. 50% от средствата идват от държавния бюджет, напомни Войнов.

"Ние получаваме най-ниските пенсии в ЕС", коментира Войнов – "в страната този доход от е порядъка на 40% от предишното заплащане, докато в много страни той достига до 70%-90%".

"Депутатите прекроиха пенсионната система по начин, по който тя е неустойчива, като увеличиха зависимостта ѝ от държавното субсидиране."

Продължаването на тази популистка политика, за което се виждат сигнали в парламента, могат да доведат до ситуация, в която вноските в пенсионната система нямат нищо общо с получаваните пенсии, каза Войнов.

Наливането на пари в икономиката винаги води до повишаване на инфлацията, когато това се случва по време на икономически възход. "Когато имаме криза в икономиката, това е подпомагаща анти-циклична мярка. Гласуваните в актуализирания бюджет средства за подпомагане ще бъдат отпуснати на бизнеса, ако се влоши здравната криза".

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК