Скачат цените на стоките от първа необходимост, драстично увеличение при олиото

От КНСБ посочват, че средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв.

13.09.2021 | 11:06 Редактор: Жаклина Иванова
Скачат цените на стоките от първа необходимост, драстично увеличение при олиото

Цената на слънчогледовото олио се покачва с 43% за една година. Сериозно поскъпват и други стоки от първа необходимост. Това показва експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, направено в периода 26 август - 1 септември.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка. От КНСБ посочват, че средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв., при 2,70 лв. през септември 2020 г. Най-висока стойност на средната цена е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв.

Цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива. Очакванията на синдикалистите са, че цената на килограм хляб до края на годината ще достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за едногодишен период, драстично нарастване се наблюдава при краставиците с близо 36%.

Синдикалистите смятат, че темповете на изменение на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище, информира БНР. Ще продължи да нараства съответно и издръжката на живота и оттам и заплатата за издръжка.

Минималната работна заплата расте от началото на годината с 6,6 на сто, но с повишаване на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на близо 502 хиляди души, които са наети на тази заплата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
То все така, поскъпване, поскъпване--- държавата не прави нищо, а и не може - все синдикатите определят. Да се чудиш защо се занимаваме с тези депутати? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 9 месеца
Ще има протести ми се струва Сигнализирай за неуместен коментар