От ГЕРБ искат мораториум върху тегленето на нов държавен дълг

Не бива бъдещите поколения да се натоварват със заеми, заяви Ананиев

03.12.2021 | 14:41 Редактор: Теодора Патронова
От ГЕРБ искат мораториум върху тегленето на нов държавен дълг

Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг. Това заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента.

Той изложи и аргументите за това.

"На първо място заради състоянието на фискалния резерв. Към 30 ноември т.г. размерът му е около 12 млрд. лева, което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината. Най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари", коментира Ананиев.

"На второ място е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ винаги е теглила държавен дълг само тогава, когато е носела доходност за държавата и сме получавали приходи в бюджета. За разлика от нас, почти всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лева. Без никакви мотиви за какво се теглят и какви цели следва правителството за какво ще се използва този заем“, уточни той.

Ананиев изрази мнение, че с тези емисии е била натоварена ликвидността и на банковата система. Под думите му не бива и бъдещите поколения да се натоварват с тези нови заеми.

От ГЕРБ излязоха с позиция, че визията за тегленето на дълг трябва да е консервативен, съобщава БГНЕС

"Искаме да прекъснем изтичането на средства и да спрем прогнозата за дългова спирала, която дават експертите при ново емитиране на дълга и ще го направим като законодателна инициатива", добави Христо Гаджев от ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК