Георги Ганев, ДБ: Не сме обсъждали увеличение на минималната пенсия

До края на януари ще имаме нов бюджет, смята той

01.12.2021 | 21:35 Редактор: Теодора Патронова

До две седмици служебният кабинет ще внесе проект за бюджета за догодина. Предвидени са увеличения на надбавките за майки и деца, както и увеличение на минималната пенсия

"Този бюджет не може да бъде бюджет, който да се гледа в Народното събрание. Трябва да има ясна структура на Министерския съвет, защото бюджетът се подрежда по нея", коментира избраният за депутат от "Демократична България" Георги Ганев пред "Денят ON AIR".

"Не сме обсъждали увеличение на минималната пенсия в разговорите за финансите. Основното говорене в нашата група беше да се спре вдигането на минималната пенсия. Трябва хората да получават пенсия въз основа на пенсионноосигурителните си вноски, а не въз основа на някакви социални идеи в държавата. Ако държавата има социални идеи, това трябва да минава по линията на социално подпомагане на бедни хора с общите данъци, не с пенсионноосигурителните вноски", обясни той пред Bulgaria ON AIR

Ганев подчерта, че приемането на бюджет в Народно събрание изисква технологични срокове. 

"Ако се смени структурата на изпълнителната власт, трябва технологично време да се пренапишат таблиците в бюджета. Второ, трябва да се внесе. Да мине през комисия, да влезе на първо четене. Всичко това е време. След това да има срок за предложения. След това започва четене на второ четене. Дори през нощите да работим, пак не може да стане за един месец", заяви той. 

И поясни, че няма как до края на декември да има гласуван бюджет. 

"Към ноември, по груба оценка, имаме все още излишък от 570 милиона лева. Няма да завършим годината така. Винаги може да се разчита на българската държава да хвърли едни милиони през декември. Така че ще завършим на дефицит, но не очаквам той да бъде близо до границата, която е в Закона за бюджета. Може би максимум 3% от БВП ще се окаже дефицитът на касова база", разясни Ганев. 

Бъдещият депутат прогнозира, че до края на януари може да има нов бюджет. 

Ганев изтъкна, че не му е предлаган пост в изпълнителната власт. Той каза още, че от страна на "Демократична България" не са обсъждани имена за министри. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК