fallback

Диян Стаматов: Кацаров да поеме шамарите, които директорите отнасят ежедневно

За голяма Германия има тестове, за малка България - няма, заяви училищният директор

30.11.2021 | 21:42 Автор: Здравко Черкезов

"Пари има, а тестове няма. За голяма Германия има, а за малка България - няма. Тоест някой е направил неправилна обществена поръчка. Този човек трябва да си поеме своята отговорност", заяви директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов пред "Денят ON AIR".

В неговото училище едва 9% от учениците са ваксинирани, около 4-5% други са преболедували, а желаещите да се тестват със собствени средства са около 15%.

"Тестът да се извърши в лицензирана лаборатория два пъти седмично и цената не е толкова ниска, колкото на тестовете за малките ученици от 1 до 4 клас. Вероятно би могло да има отделни класове, които да са съгласни, но това създава много лошо противопоставяне: една мотивирана част биха се върнали в училище за сметка на семейния бюджет", обясни Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му е време здравният министър д-р Стойчо Кацаров да поеме шамарите, които директорите на училищата отнасят ежедневно.

"Здравният министър направи крачка, с която ни затвори изведнъж, и сега стъпката за връщане към отваряне на системата е много трудна, много бавна, невъзможна като че ли. Ние преминаваме от "тъмночервената" към по-спокойната зона, но се появява и нов опасен вариант", изтъкна директорът на 119 СУ.

Според Стаматов решението е преминаване към ротационно обучение в цялата страна, въпреки влошената епидемична обстановка.

"Здравният министър трябва да приеме нова форма на гъвкавост спрямо учениците. Тестването в този му вид няма да се случи, защото няма тестове. След като ги няма, трябва да се върнат учениците въпреки тази ситуация и да започнем принципа на ротацията, независимо от "тъмночервената" зона, в която се намираме", посочи той.

Стаматов е категоричен, че в никакъв случай не трябва да се допуска противопоставяне на едни или други ученици на базата на финансово положение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback