Училищата не искат сами да организират ротационния принцип на обучение

Влизат в сила нови ограничения за София

13.10.2021 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Рекорден процент новозоразени с Ковид-19 за последното денонощие - малко над 19 на сто. Въпреки това - в страната има достатъчно свободни легла, казват здравните власти. От утре влизат в сила нови ограничения за София.

Ръководствата на училищата в София не са съгласни сами да организират ротационен принцип на обучение при повече заболели.

"Трудната част е свързана с това да се обясни на родителите необходимостта да се случи точно сега. Това създава голямо неудобство на родителите, родителите на по-малките трябва да останат с тях. Другата трудна част е това как един час учителят да бъде присъствено, след това дистанционно. Спецификата на преподаване е коренно различна в двата формата, но е незабележима за цялото общество", коментира директорът на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Според здравния министър обаче трябва да се действа индивидуално за всяка община или училище спрямо ситуацията.

"Не са ли те тези, които най-добре могат да преценят дали може да се проведе нормален учебен процес. Те би трябвало да кажат при тази ситуация "Не може, трябва да минем на онлайн обучение. Половината са тук, половината са вкъщи, не става." Смятам, че те трябва да вземат тази мярка", отсече Кацаров.

Заради Делта варианта има повече заразени деца, но не и настанени в болница. 

"Към вчерашна дата са 121 деца, при положение че има над 5 000 души хоспитализирани", каза проф. Мира Кожухарова.

Ситуацията в болничната система е напрегната, но е добре организирана и работи, казват здравните власти.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК