Учители и родители се обявиха против идеята училищата да купуват щадящите тестове

Проф. Николай Денков потвърди, че тестовете за големите ученици са поръчани

17.11.2021 | 18:59 Редактор: Жаклина Иванова

Директори, учители и родители се обявиха против предложението училищата сами да купуват щадящи тестове, за да се върнат и големите ученици в клас. Омбудсманът и синдикатите също изразиха позиция против подобна организация.

Станислав Пенчев има дъщеря в 9-ти клас и е на мнение, че не е работа на училищата да купуват тестове за по-големите деца.

"Не е тяхна вината, че децата в момента са в онлайн обучение. Държавата е изпратила децата в тази форма на обучение и съответно тя трябва да направи всичко възможно да ги върне, включително да осигури и тестове, ако е необходимо за тази цел", каза той.

Държавните и общински училища няма да могат да си позволят средства от делегираните бюджети за тестове на големите ученици. Това смятат директори на гимназии във Велико Търново.

"Ние специално нямаме възможността да осигурим на нашите ученици възможността, със средствата, които ни остават до края на годината, такова тестване. Разчитаме на тестове, които ще ни бъдат осигурени. Т.е. необходимо е средствата да бъдат осигурени, така както се случи за най-малките ученици, извън средствата от делегираните бюджети на училищата", посочи директорът на ПМГ "Васил Друмев" Ангел Гушев.

Министърът на образованието потвърди, че тестовете за големите ученици са поръчани. Въпрос на време е те да пристигнат и да бъдат разпределени в училищата в страната.

"Приоритет са 1 и 4 клас. За тях тестове има. В момента са осигурени до края на следващата седмица, чакаме следващите доставки", уточни министърът на образованието Николай Денков.

Синдикатите също са на мнение, че училищата не трябва да плащат от бюджета си за тестовете.

"Образованието на децата е държавна политика. Това означава, че държавата е тази, която трябва да изпълни своят ангажимент, и да осигури всички средства, които са необходими за завръщането на децата", обясни председателят на РСО към СРС на КТ ”Подкрепа” - Русе Гицка Харизанова.

Омбудсманът Диана Ковачева също изпрати препоръка до служебните министри да бъдат закупени бързи антигенни тестове за Ковид-19, необходими за възобновяване на присъственото обучение и за учениците от 5 до 12 клас, а не да натоварват финансово училища и родители.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК