"Зелените сертификати" стопират хората да празнуват Коледа и НГ в хотели и ресторанти

Повечето от заведенията вече са готови с празничната си програма и меню

02.12.2021 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова

Хотелиери и ресторантьори вече се подготвят за коледните празници. Повечето от заведенията вече са готови с празничната си програма и меню, но очакванията са, че резервации няма да има заради изискването за "зелени сертификати".

Сашо Александров е управител на ресторант в Русе. Казва, че вече са готови с предложенията си за празниците, но резервации няма.

"8 декември преди пандемията се характеризираше като един от най-силните дни заедно с 8 март, но тази година няма нито 1 записване досега, съмнявам се и да има", сподели Сашо.

Множество запитвания има за фирмени партита, но щом чуят, че се изискват "зелени сертификати", масово се отказват.

"Има, но за няколко дати само, за 2 дати, няма засега голямо желание, хората изчакват да видят какви мерки ще има за напред, има няколко фирми, които казват, че няма да празнуват тази година и чакаме", допълни Сашо Александорв.

Лилия Кафеджиева е мениджър на хотел в курортното градче Трявна. Според нея именно противоепидемичните мерки спират хората. 

"Мисля, че това е основната причина, тъй като преди тези мерки имахме доста повече работа и сега като звъннат първо питат дали искаме сертификати и каква е процедурата", коментира мениджърът на хотел Лилия Кафеджиева.

Подобно е положението и по морските курорти. "Зелените сертификати" са вариант, макар и отричан от голяма част от работещите в бранша.

"За новогодишните пакети все още много слабо вървят записванията, да не кажа, че има запитвания, но няма капара и няма резервации, защото много хора се притесняват дали няма да се разболеят, или да бъдат в карантина", сподели председателят на ВАХР Павлин Косев.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК