Задължителна 10-дневна карантина за пристигащите у нас от Африка

Подлежат и на задължително изследване с антигенен тест

27.11.2021 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Задължителна 10-дневна карантина за пристигащите у нас от Африка

Считано от неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Мозамбик, Боствана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина. 

При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест. Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-ия до 12-ия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата.

От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от "червена зона", които не представят валиден цифров Ковид сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена.

Лицата, пристигащи от "зелена" или "оранжева зона", които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. 

В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с Ковид-19, съобщава Единният информационен портал.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
политика
преди 2 години
От Африка добре, но новия вариант го има и в Израел. Нито една страна няма да спре полетите от Израел! Сигнализирай за неуместен коментар