Здравните власти променят част от мерките, Ковид вълната върви към спад

Българските здравни власти казват, че страната ни вече излиза от "тъмночервената зона"

26.11.2021 | 19:05 Редактор: Жаклина Иванова

Българските здравни власти казват, че страната ни вече излиза от "тъмночервената зона". Четвъртата вълна достигна върха си на 4 ноември, когато заразените бяха 928 на 100 000 души население. През последните дни обаче, здравните власти наблюдават спад както по отношение на новозаразените, така и при хоспитализациите.

"Освен добрата новина, че тази вълна върви към спад, трябва да обърнем внимание на регистрираните смъртни случаи, които също намаляват. Но общо взето броят им е висок, което е свързано с особеностите на нашето битие, включително - на първо място поради отказа от ваксинация", заяви проф. Мира Кожухарова.

За да разберем, че пикът е преминал наистина, трябва да минат около 20 дни от пречупването на вълната, смята началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

"Забелязваме отслабване на натиска в клиниките за неусложнени болни, но се запазва все още високият брой на интензивни случаи. Имаме свободни легла за неусложнени болни, но за интензивно болни, за съжаление, нямаме", изтъкна той.

Извънредната епидемична обстановка ще остане в сила до края на март. Здравните власти предприемат и промяна в мерките.

"Могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуални консултации извън рамките на текущия учебен процес, явяване на изпити на деца, матура, поправителни. Условието за наличие на сертификат за безопасна среда не се променя. Децата, които са си направили тест сутринта, не се налага да правят пак. Това е заповед, която казва: когато е осигурена безопасна среда, тя се отнася за всички ученици, не се отнася само за малките, а и за големите", коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

По отношение на граничния здравен контрол – за тези, които влизат в страната без "зелен сертификат", се удължава срокът, в който могат да се освободят от карантина.

"Досега заповедта позволяваше освобождаване след 24-я час. Влизаш в страната, правиш тест и се освобождаваш от карантината. От 1 декември освобождаването на хора, които нямат "зелен сертификат", не може да стане по-рано от третия ден от влизането в страната", добави здравният министър.

На този етап все още остава забраната за плановите операции.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК