Как един германец обикна България и реши да развива биоземеделие у нас

Неговите над 20 вида етерични масла се радват на голям интерес както у нас, така и в чужбина

26.11.2021 | 19:35 Редактор: Здравко Черкезов

Германец избира да живее в русенското село Николово. Тук е създал семейство, тук отглежда билки и орехови фиданки, а неговите над 20 вида етерични масла се радват на голям интерес както у нас, така и в чужбина. 

Йонатан Мидендорф се озовава в България преди 11 години. Бързо взема решение да остане да живее тук. Първо е пленен от красотата на природата, а след това и от съпругата си.

"Срещнах жена ми тук, работех за една българо-немска фирма и после започнахме да развиваме наш бизнес тук. Купихме складове тук и започнахме с облагородяване на орехи, но то е зимна работа и мислехме какво да направим целогодишно да работим и да оставим хората на работа. Затова запонахме с производство на билки и етерични масла и флорални води", разказва Йонатан.

Със съпругата му се запознават, докато Йонатан търси квартира край Русе. Настоява обаче да е в близко село, а не в града. 

"Отидох заедно с него да му покажа къде може да си намери квартира и така се запознахме. Интересно беше, че почти претърпяхме катастрофа на първата ни среща, но това е спомен, който и двамата ще помним", спомня си съпругата му Павлина.

Първоначално тя настоява да живеят извън България, но германецът категорично отказва. 

"Истината е, че той ме накара, аз не исках да останем в България, аз съм завършила магистратура в Германия и исках да живеем извън България. Но Йонатан имаше такава страст към България, хората, манталитета, всичко му беше не само интересно, но той се влюби в България", споделя Павлина.

Йонатан казва, че в Германия е доста по-трудно да започнеш свой бизнес. 

"Тук поне можеш да започнеш нещо и ако имаш достатъчно желание, можеш да започнеш и с по-малко. А в Германия или другаде, финансите, които ти трябват отначало, са огромни, за да започнеш нещо сериозно", обяснява германецът.

Семейството вече има дъщеря на 9 години, а изграденият им заедно бизнес се развива все по-успешно.

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК